Begraven of cremeren?

Veel mensen vinden begraven "duur" maar bijna niemand  heeft  in de gaten dat ze nu ook al betalen voor het onderhoud van de begraafplaats (namelijk via de gemeentebelastingen). Nu kunnen we daar op twee manieren naar kijken. Op de negatieve manier "dat het zo duur is" en op de positieve manier.
Als je kiest voor begraven betaal je grafrechten en kosten voor het onderhoud. Soms een flink bedrag, dat is waar. Daar komt echter ook veel voor terug.
a) Een plek om naar toe te gaan.
b) Een mooi park waar rust, natuur en steeds vaker ook kunst samenkomen.
c) Én wat eigenlijk niemand beseft: Het geld dat je betaalt blijft binnen je eigen gemeenschap. De hovenier is wellicht je buurman, die bij de bakker om de hoek zijn brood koopt, die op zijn beurt zijn fiets laat repareren bij de fietsenmaakster drie straten verderop en zij koopt een bloemetje in de winkel waar jij werkt. Geen investeringsfonds komt eraan te pas, geen grootmacht heeft er iets over te zeggen. En iedereen verdient een eerlijke boterham.  
In deze tijd van globalisering, bonussen en hedge-funds héb je de kans om het anders te doen. Ik zou dus zeggen: Houd het klein, klein is groot(s)!
Nu wil ik hiermee absoluut niet zeggen dat begraven de "beste" keuze is. De beste keuze is een persoonlijke, vrije en eerlijke keuze. Dat zal voor de één begraven zijn en voor de ander cremeren.