Beste uitvaartvak collega, lezer,
Vanaf februari 2023 kunnen de Ibis kisten alleen nog rechtstreeks bij mij besteld, opgehaald of ventueel bezorgd worden.
Tomba heeft namelijk alle spaanplaten en multiplex kisten uit hun programma gehaald en daarmee ook de multiplex Ibis kisten. Ook voor mij een hele verandering want nu zal ik de bezorging weer zelf moeten doen of regelen. Dat wordt nog wel een uitdaging! Ik heb naast Ibis namelijk ook nog een baan als technisch instructeur op de Kunstacademie in Utrecht.
Bellen graag naar mijn mobiele nummer: 06 53698054
Nieuws
Ibis kisten uit assortiment Tomba
8 februari 2023
Interview
19 april 2022
Aan mijn visie is nog niets veranderd. Luister op uw gemak naar het interview. Op de foto " de meewerkende verslaggever" Kees Hoogendijk van RTV Utrecht.
Luister hier naar het interview: interview.mp3
De mewerkende reporter
artikel in Later magazine
13 november 2017
In het magazine " Later... " staat een artikel over mijn werkwijze en het ontstaan van de kisten.
Later... magazine ligt in de boekhandels en supermarkten maar is ook te bestellen bij
info@later-alsikdoodben.nl.
Interview van Hans Rademaker voor Hillig Meer
10 februari 2016
Voor en met Natuurbegraafplaats Hillig Meer maak ik bijzondere kisten.
De link stuurt u naar een artikel over het hoe en waarom.
http://www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl/interview-hans-rademaker-kistenmaker-hart-natuur/
De winnares van de KBO puzzel vertelt.
10 mei 2014
De winnares van de KBO puzzel vertelt haar bijzondere verhaal. Het artikel staat op pagina 54.
Ibis in de nieuwe folder van Tomba
1 april 2014
In de nieuwe folder van Tomba Grafkisten zijn tevens de kisten van Ibis opgenomen. De folder presenteert op een overzichtelijke manier alle kisten en heeft een vernieuwde moderne uitstraling die goed bij Tomba en Ibis past. In de folder staan alle modellen, sluitschroeven en handgrepen, de modellen van Ibis en de bekledingen. Bij de folder zit een stofstalen boekje zodat u de bekledingen kan zien en voelen. Voor meer informatie of de folder ontvangen? Mail dan naar info@tombagrafkisten.nl
Of kijk opwww.tombagrafkisten.nl
Boekenkastkist als prijs voor de Bel & Win puzzel van de KBO.
25 oktober 2013
Bel & Win! de Ibis boekenkast-grafkist!
http://www.uniekbo.nl/vrije-tijd/nestor/deze-maand-in-nestor/
Inspiratiedag op Natuurbegraafplaats Hillig Meer
7 september 2013
Demonstratie kistenmakers: “Van boom naar kist naar boom” Gepubliceerd op dinsdag 03 september 2013 12:52
Inspiratiedag op Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Drenthe.
Op zaterdag 7 september is er een dag met diverse rondleidingen en demonstraties.
Met o.a.
Demonstratie kistenmakers: “Van boom naar kist naar boom”
Een geheel biologisch afbreekbare kist gemaakt van de bomen op landgoed Heidehof. Geen metaal, enkel milieuvriendelijke lijm. Na begraving neemt de natuur de materie weer op in haar kringloop. En zo is de cirkel rond.
Hans Rademaker van Ibis productvernieuwers en Jans Suurt laten zien wat er bij komt kijken en demonstreren hoe deze bijzondere kisten tot stand komen.
Voor meer informatie:
http://www.natuurbegraafplaatshilligmeer.nl/inspiratiedag/
Uitvaart TV met o.a. Jan van Kessel
21 maart 2012
In een film van Uitvaart TV vertelt Jan van Kessel over eco-kisten.
http://www.youtube.com/watch?v=B1gvDx6f1Dg&feature=player_embedded#!
Grafkisten maken in Utrecht
21 juli 2011
Valerie Dekker is dit jaar afgestudeerd aan de School voor de Journalistiek in Utrecht. Zij heeft een film gemaakt over mijn visie bij het maken van grafkisten.
Hieronder staat de link naar Youtube:
http://www.youtube.com/watch?v=FxL2o3WKpC0
Als de dood.
19 november 2010
Op AT5, de zender van Amsterdam draait de serie Als de dood. In de uitzending "Kistenfabriek" vertel ik iets over mijn eigen doodkist-boekenkast. Het item is te zien op www.AT5.nl
Als de dood
Uitzending:
di 16 november 2010, 18:54 21:10 23:07 23:52
woe 17 november 2010, 22:15
za 18 november 2010, 18:44
Kistenfabriek
Leon gaat deze week langs een kistenfabriek, om zijn eigen doodskist uit te zoeken. Eenvoudig is dat echter niet, het aanbod is enorm, wat het kiezen niet makkelijker maakt. Een kist van riet, van sloophout, of eentje die je zelf nog kunt beschilderen.
Tot slot gaat Leon op bezoek bij iemand die zijn eigen doodskist al jaren in zijn eigen huiskamer heeft staan als boekenkast.
Vanaf 2 november zendt At5 het nieuwe programma "Als de dood" uit.
Presentator Leon Bellaart gaat in deze serie zijn eigen uitvaart regelen. Wil hij begraven of gecremeerd worden? En als hij dan gecremeerd zou willen worden wat houdt dat dan eigenlijk in? Hoe heet wordt die oven, wat blijft er van je over als je uit de oven komt en kun je jezelf ook ecologisch laten begraven? Wat serveer je de mensen die naar jouw uitvaart komen als je geen zin hebt in de geijkte plak natte cake, en hoe hebben anderen dat aangepakt? En uiteraard de muziek, wat moet er gedraaid worden als hij dood is?
In "Als de dood" gaat Leon langs een crematorium, interviewt hij uitvaartverzorgers, praat hij met Ahmed Marcouch over een Islamitische uitvaart en vertelt Frank Sanders hoe hij de begrafenis van zijn partner Jos Brink heeft geregeld. Ook komt er een heel nieuw fenomeen aan bod: De internet uitvaart.
Als de dood wordt vanaf 2 november uitgezonden op:
di 18:54 21:10 23:07 23:52
woe 22:15
za 18:44
De meewerkende verslaggever.
18 november 2010
Kees Hoogendijk, de meewerkende verslaggever van RTV Utrecht komt vandaag helpen met het maken van een doodkist-boekenkast. Hij gaat de grepen van de kist schuren. En eens kijken en vragen hoe dat nou precies zit met deze bijzondere kist.
Luister hier naar het interview: interview.mp3
De mewerkende reporter
Als de blaadjes vallen.
1 november 2009
Over de uitvaartbranche en alles wat daarmee samenhangt verschijnen in de herfst dan ook veel artikelen. Dit jaar stond de boekenkastkist in de volgende kranten:
-woensdag 30 september: Dagblad De Pers -- Perspectief -- De 10 beste doodkisten.
-zaterdag 14 november: Haarlems Dagblad -- Vrij -- Bibliotheek in huis.
boekenkastkist
Interview met Hans Rademaker op RAI 3 televisie.
25 november 2008
Op zondag 16 november was er een uitzending op de Italiaanse zender RAI 3 over de filosofie van de boekenkast. Deze uitzending was lange tijd te zien op internet.
U moest er wel even Italiaans voor leren want alles was nagesynchroniseerd.
Ibis wint 2e prijs bij de International Funeral Awards
26 oktober 2008
In de groep van toeleveranciers voor profesionelen België heeft Ibis de tweede prijs gewonnen. De boekenkastkist stond tijdens de Gala-avond met de prijsuitreiking in het Hilton hotel Antwerpen opgesteld in de ontvangstruimte en mocht rekenen op ruime persbelangstelling. In Het Nieuwsblad van zondag 26 oktober verschenen de volgende artikelen:
-Ook de dood kent trends.
-Belg bespaart tot 400 euro op begrafenis
Hans met IFA award
Ibis genomineerd voor International Funeral Award
27 september 2008
De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het grote IFA gala in het Hilton hotel in Antwerpen op zaterdag 25 oktober.
Uitvaart Vakbeurs 2008
24 juli 2008
Uitvaartvakbeurs BEFA te Düsseldorf
23 mei 2005
Van 20 tot en met 22 mei was de uitvaartvakbeurs BEFA te Düsseldorf. Bogra heeft met haar eigen kistenlijnen en o.a. de Ibis boekenkast/kist, de opbaarkist Gizeh 200 en het kinderkistje Thebe 65 kisten drie dagen deelgenomen aan deze Duitse uitvaartbeurs. In Duitsland komt de discussie over uitvaartvernieuwing nu zachtjesaan op gang. En omdat daar het ecologisch bewustzijn wat groter lijkt dan in Nederland, kijk daarbij naar de Grünen, denken we dat er voor onze ongelakte kisten en draagbaren zeker belangstelling zal zijn. De reacties op de beurs waren in elk geval positief.
Zie bijgaande foto en de website van Bogra
BEFA uitvaartvakbeurs in Duitsland
IKON Live
28 februari 2005
Bij Ibis werd gefilmd hoe kisten worden gemaakt en welke rol een kist kan hebben bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Alle kisten werden getoond; speciale aandacht was er voor het nieuwe kinderkistje Thebe 65.
Uitvaart 2004
20 september 2004
Ibis producten in Bogra assortiment
10 maart 2004
De productvernieuwers van Ibis en Bogra bv werken sinds 1 januari samen. Het gehele assortiment van Ibis is voortaan te bestellen bij Bogra en wordt via de depots van Bogra geleverd. Daarmee is de verkrijgbaarheid van de Ibis-kisten sterk verbeterd. Ibis zal zich als zelfstandig bedrijf nu meer gaan richten op zijn kerntaak, het ontwikkelen en produceren van vernieuwende uitvaartproducten. De kisten kunnen nog wel bij Ibis besteld worden, maar de levering en facturatie worden door Bogra verzorgd. Het prijsniveau blijft gelijk, zowel bij bestelling bij Bogra als bij Ibis.
Bogra b.v.
Voorland 2
1601 EZ Enkhuizen
T (0228) 312 545
F (0228) 314 882
www.bogra.nl
Ibis, Productvernieuwers in uitvaart is winnaar van de Syntens \"Niet-Dom\" trofee 2002!
11 maart 2003
De jury wees Ibis unaniem als winnaar aan vanwege ?het succesvol ontwerpen en vermarkten van innovatieve uitvaartproducten met een geheel eigen gezicht?. De trofee, voor het succesvol doorvoeren van een innovatie, werd voor de dertiende keer uitgereikt tijdens de jaarbijeenkomst van Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. Met deze prijs wil Syntens ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stimuleren om vernieuwingen door te voeren.
De jury was zeer onder de indruk van Ibis' passie voor innoveren in denken, doen, product én dienst. Er was veel lof voor de duidelijke strategie en verfrissende wijze waarop Hans Rademaker en René Fleur invulling geven aan het begrip ondernemen. Daarnaast was de jury geraakt door de manier waarop de ondernemers het thema dood een plek geven en de ruimte die het verdient. Dit bedrijf opereert in een bijzondere, door taboes omgeven markt. Door middel van zijn producten levert Ibis een belangrijke bijdrage aan het feit dat de dood een onderdeel van het leven is en niet alleen een afsluiting daarvan., zo concludeert het juryrapport. Hans Rademaker van Ibis licht toe: Wij willen met onze producten de harde, technische innovatie mixen met de zachte, maatschappelijke innovatie..
De kersverse winnaar sprak na het in ontvangst nemen van de trofee direct zijn waardering uit voor Syntens adviseur Mechteld Bakkeren, door Ibis al de onzichtbare derde vennoot genoemd. Zij denkt met ons mee over alle facetten van ons bedrijf. Door haar zijn we van ondernemende ontwerpers in ontwerpende ondernemers veranderd., aldus Rademaker.
Het was een zware taak voor de jury, bestaande uit Joop Hoogendijk (Hoogendijk B.V), Willemien Wink (voorzitter MKB Nederland), Ernst Boucher (Signifile BV, winnaar van vorig jaar) en Jacqueline Schuurmans (regiodirecteur Syntens), om uit de vier genomineerde innovatieve bedrijven een winnaar te kiezen. Naast Ibis, waren Gadella Repro BV en Verweij Elektrotechnisch Bureau BV uit Utrecht en Difrax uit Bilthoven genomineerd. Ook deze drie bedrijven overtuigden de juryleden van hun gedrevenheid voor het ondernemerschap en innovatie hetgeen hen oprechte waardering en erkenning opleverde. De innovatieve aanpak van alle genomineerden inspireerden de ruim 180 aanwezige ondernemers. Innovatie moet hoog op de agenda, was de conclusie van de bijeenkomst, hetgeen nogmaals bevestigd werd door Robin Linschoten.
tekst: website Syntens - innovatienetwerk voor ondernemers -niet-domtrofee
Een doodskist als boekenkast
1 februari 2003
Opvallende exposities tijdens Boekenweek 2003
Openbare Bibliotheken, boekhandels en uitvaartverzorgers hadden de handen ineen geslagen om tijdens de Boekenweek (12 t/m 22 maart) op ruim veertig plaatsen een bijzondere expositie te houden over de dood. Met deze actie beoogden de deelnemers het taboe op de dood weg te nemen. Het thema van de Boekenweek, STYX - leven en dood in de letteren, werd heel toepasselijk verbeeld in de Boekenkast-Grafkist. Een heuse grafkist, die bij leven en welzijn van de eigenaar als boekenkast dient. De boekenplanken, die later het deksel van de grafkist vormen, waren tijdens de exposities gevuld met boeken over rouwverwerking, uitvaartcultuur en -literatuur.
De ontwerpers en makers van de grafkist-boekenkast, Ibis productvernieuwers in uitvaart uit Utrecht , hadden zo'n vijftig bibliotheken en boekhandels in contact gebracht met een uitvaartverzorger in hun regio.
De boekenkastkist in de bibliotheek
De eigen doodkist vast in gebruik als boekenkast
14 april 1994
Monique Bedet
'Je wilt zeker snel dood', is een veel gehoorde reactie die meubel-ontwerper Hans Rademaker (31) krijgt op zijn zelf ontworpen en uitgevoerde doodkist. 'Nee, maar ik wil het er wel over hebben', antwoordt hij steevast. Via confrontatie wil hij de dood bespreekbaar maken. De kist staat in zijn woonkamer en is in gebruik in zijn tweede hoedanigheid: als boekenkast.
,,De dood moet, net als de geboorte, als een belangrijk onder-deel van het leven worden gezien", zegt Rademaker. ,,lk heb de doodkist gemaakt omdat de dood beter bespreek baar moet worden en in het leven moet worden geïntegreerd. De dood komt niet na het leven, maar hoort juist bij het leven. Zoals je met anderen van gedachten wisselt over een kind dat wordt verwacht, over opvoeding of relaties, zo zou je ook ongedwongen over de dood moeten kunnen spreken."
Hij is in juni 1993 afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht op de afdeling produktvormgeving 3D-design en is nu in dezelfde stad zelfstandig ontwerper en meubel-maker.
,,Veel mensen zijn niet gewend over hun dood na te denken en nemen daardoor weinig initiatief om goed afscheid te nemen. De reclame van uitvaart maatschappijen toont ook hoe graag wij alles uit handen geven. Zo'n maatschappij regelt alles, behalve de rouwverwerking. De crematie duurt 20 minuten, daarna krijgt iedereen een kopje koffie en dan kun je weer naar huis. De sfeer in de crematoria is koel en de ruimtes zijn clean. Eenmaal thuis zit je met de brokken, want er is geen tijd voor verwerking van verdriet geweest."
De meubelontwerper kiest ervoor om op zijn 31e over zijn dood na te denken: ,,lk wilde heel serieus aan mijn plan werken, daarom was een kist voor mezelf de enige methode. Zou ik hem voor een ander hebben gemaakt dan was ik ongeloofwaardig overgekomen, want dat zou voor mijzelf niet confronterend zijn. Doordat ik met mijn eigen kist bezig ben geweest, praat ik nu makkelijker dan voorheen over de dood. Het heeft mij veel opgeleverd en ik hoop dat het op anderen dezelfde uitwerking heeft. Ik wil de discussie aanwakkeren."
Het maken van de kist deed inderdaad veel stof opwaaien in zijn omgeving. ,,mankeer je soms iets", vroegen sommige kennissen toen ze van zijn plan hoorden. ,,Anderen zeiden dat ze het erg vinden dat mijn nabestaanden naar een witte plek op het behang moeten kijken wanneer de kist weg is. Ze vinden het luguber, maar dat is het niet. Ze zijn denk ik niet gewend over de dood te praten." De kist ziet er niet naargeestig uit. Hij is gewoon van blank hout en toont in zijn woonkamer als een moderne boekenkast. ,,Dat was ook de opzet. Het is niet de bedoeling dat je voortdurend met de dood wordt geconfronteerd wanneer je naar de boekenkast in je kamer kijkt. Maar als bezoekers iets over de kast opmerken, vertel ik hen natuurlijk het hele verhaal. Als ik hem zie staan denk ik echter zelden dat ik daar ooit in kom te liggen.
Alleen het maken was voor mij een emotionele gebeurtenis. "De combinatie doodkist-boekenkast is ontstaan doordat beide volgens Rademaker een overeenkomst hebben. ,,Wanneer je bij iemand thuis bent, kun je uit zijn boekenkast aflezen wat hem interesseert: de inhoud van de boeken-kast is een afspiegeling van iemands leven. Zoals de boekenkast het omhulsel van de boeken is, vormt het lichaam het omhulsel van de ideeën die de mens in zich heeft. Als ik doodga blijven mijn boeken achter en ik hoop dat mijn ideeën, dus dat wat ik heb geprobeerd uit te dragen, in andere mensen voortleven. Het omhulsel, mijn lichaam verdwijnt, samen met de kist. Ik geloof niet in een leven na de dood. Ik ben ervan overtuigd dat je in dit leven alles moet geven wat je in je hebt."
De boekenkast is een smal rechtopstaand, vurehouten meubel. De boekenplanken hebben een knik in het midden, die maakt de boeken vanzelf tegen de wand rusten zodat boekensteunen overbodig zijn. De kast wordt omgevormd tot doodkist door de boekenplanken naar voren toe uit de kast te trekken. De planken vormen met elkaar precies het deksel van de kist, ze vallen met messing en groef keurig in elkaar.
Wanneer de kist wordt vervoerd zijn de dragers op symbolische wijze met elkaar verbonden via een doorlopende rand om de kist waarin handgrepen zijn uitgespaard. De hele kist is van oud hout gemaakt. ,,Vroeger was het gebruikelijk om al op jonge leeftijd hout te verzamelen voor een eigen kist. Het hout ging naar zolder en wanneer je doodging, hoefde de dorps timmerman er alleen nog maar een kist van te maken. Omdat ik zelf altijd hout uit containers haal en dit in mijn produkten verwerk, vond ik het wel toepasselijk mijn kist helemaal uit gebruikt hout te maken." ,,Het kan lastig zijn met oud hout te werken, want er zit wel eens een knoest of een gat in op een plaats waar je dat niet kunt gebruiken. Maar het ontsierende aspect kun je ook juist omzetten in een voordeel. In de ongewenste gaten die in de doorlopende rand zaten heb ik blokjes hout met een contrasterende kleur gezet zodat deze gaan meespelen in het beeld."
Begraven lijkt de meubelontwerper beter dan een crematie: ,,Bij een begrafenis is er meer ruimte voor een eigen invulling en daardoor ook voor het afscheid nemen.
Ik wil graag dat de kist gedragen wordt, daarom heb ik licht vurehout gebruikt. Hij moet gewoon aan touwen naar beneden, in plaats van met zo'n liftje. En met spaden mogen nabestaan den het graf zelf dichtgooien. Niet met zo'n klein schepje een hoopje zand erop gooien." ,,lk wil geen esthetische flauwekul; het leven verloopt ook niet keurig en gepland. Het gaat mij om de beleving. De steriele handelingen, zoals de kist die in een crematorium auto-matisch wegzakt, zijn er gekomen omdat mensen geen raad met de dood wisten. Als de dood goed bij het leven past, levert een andere manier van begraven geen problemen op." ,,Vroeger was sterven meer een deel van het leven dan nu: je zag het van dichtbij gebeuren. Men lag altijd thuis opgebaard en er bestonden veel rituelen. Met het verdwijnen van de religie zijn ook deze rituelen in onbruik geraakt. Maar mensen zijn weer op zoek naar nieuwe gebruiken. Bij mijn kist zou je het deksel elke dag een stukje kunnen sluiten door telkens een extra plank neer te leggen. Zo verdwijn ik langzaam uit beeld. Mijn nabestaanden mogen ook zelf mijn kist dichtschroeven, de schroefgaten zitten er al in. Maar het is maar net of de nabestaanden dat willen. Een ritueel moet groeien."
,,lk zie om me heen dat er steeds meer openheid komt over dood gaan en dat er over wordt nagedacht. Dat is een goed teken. Voor een deel hebben aids patienten daaraan meegeholpen omdat zij de tijd hebben zich op hun dood voor te bereiden. Ik hoop met mijn kist een steentje bij te dragen in het op gang houden van de discussie."
Hans in zijn eerste boekenkast-kist Foto: Maartje Geels voor Trouw