Historie

Hoe het begon.

In 1993 heb ik, Hans Rademaker mijn eigen doodkist/boekenkast ontworpen en gemaakt. Het was één van mijn eindexamenwerkstukken van de Kunstacademie te Utrecht. Destijds was de dood een groot taboe, je sprak er niet over. Een uitvaart ging clean en onpersoonlijk. Als reactie daarop wilde ik de dood weer een onderdeel van het leven maken. Daarvoor had ik een icoon nodig om de discussie aan te zwengelen. Het werd mijn eigen doodkist/boekenkast. En met die discussie kwam het daarna ook wel goed. Zie ook het artikel in Trouw.

Vrij snel na het verschijnen van dat artikel kwam ik in contact met Walter Carpaij. Verschillende exposities volgden en ongeveer 2 jaar later begonnen Walter Carpaij en Nicole Capaan met Uitvaartwinkel De Ode in Amsterdam. In samenwerking met hen heb ik de eerste draagbaar ontworpen, de Gizeh 200. Veel aspecten die een Ibis kist herkenbaar maken vinden hun oorsprong in deze eerste twee modellen.

Van 2001 tot 2006 heeft René Fleur een belangrijke bijdrage geleverd. Van zijn hand zijn het logo en de huisstijl van Ibis. De modellen Luxor en Thebe zijn door René en mij samen ontworpen. Vanaf april 2006 legt René zich weer toe op het ontwerpen van ruimtes voor zorginstellingen en speelgoed.

Ikzelf zal me blijven bezig houden met het uitdragen en zichtbaar maken van het gedachtengoed van Ibis.Er zullen nieuwe kistmodellen bijkomen en het ontwerpen van speciale grafmonumenten zal een belangrijkere plaats gaan innemen.

Hans Rademaker met zijn boekenkast-kist

Hans Rademaker met zijn boekenkast-kist