Veel gestelde vragen

1.0 Wie maakt de Ibis grafkisten?

Ibis grafkisten worden in Nederland gemaakt. De meeste kisten worden bij Schilte in IJsselstein vervaardigd. De onderdelen worden met een computergestuurde machine uit platen populierenmultiplex gefreesd. Die onderdelen worden daarna geschuurd en vervolgens wordt de kist met de hand in elkaar gezet.
De boekenkastkisten, alle natuur-opbaarplanken en de twee Gizeh 140 modellen worden nog helemaal door mijzelf in Utrecht met de hand gemaakt.

1.1 Wat zijn de maten van de diverse grafkisten?

Als u op het PDF logo naast de foto klikt klikt download u een PDF met daarin alle gegevens.
Een foto, de beschrijving, de gebruikte materialen en alle maten.

 

2.0 Van welk materiaal zijn Ibis doodkisten gemaakt?

Ibis doodkisten zijn gemaakt van populierenmultiplex. Er is voor dit hout gekozen om meerdere redenen. De belangrijkste reden is de uitstraling. Populierenhout is heel zacht en voelt warm aan. De lichte kleur geeft de kist een minder zwaar uiterlijk. Door de kisten niet te lakken blijven ze zacht aanvoelen, ze zijn niet eng en afstandelijk.
Verder is er een milieuaspect. Populieren groeien o.a in Nederland, ze worden op grote schaal aangeplant. En ook het weglaten van het lakken scheelt natuurlijk voor het milieu.

De natuur-opbaarplanken worden gemaakt van inlands massief populierenhout of inlands douglashout.

2.1 Worden de ongelakte opbaarkisten niet snel vies?

Op een ongelakte populieren opbaarkist heb je wel iets eerder een vlekje of beschadiging, daar staat tegenover dat dat voor het gevoel niet zo veel uitmaakt en eventueel snel te verhelpen is. Bij elke kist zit een velletje schuurpapier  om kleine vlekken even weg te schuren.

2.2 Zijn de kisten ook in andere materiaalsoorten te verkrijgen?

Op aanvraag kan een kist in een andere houtsoort gemaakt worden. Daarbij moet u wel rekening houden met een levertijd. Het is afhankelijk van het model kist, een Gizeh D200 draagbaar bijvoorbeeld is niet erg ingewikkeld.
Gaat het echter om een Luxor kist, dan wordt het een heel ander verhaal.

2.3 Kan een opbaarkist worden dichtgeschroefd?

Bij de opbaarkisten zitten vier schroeven die met een kruiskopschroevendraaier worden ingedraaid. Dichtschroeven is niet altijd nodig. Bij de Luxor valt de deksel met een kleine rand in de draagbaar. Bij begraven is dichtschroeven dan wel aan te bevelen. Bij de Gizeh valt het hoofd-en voeteneind van het deksel over de draagbaar heen en wordt op zijn plaats gehouden door twee randen. Dat is zo stabiel dat ook bij begraven dichtschroeven niet noodzakelijk is.Het kan echter wel. Er zijn vier gaatjes voorgeboord.
Het dichtschroeven van de kist is vanoudsher een bijzonder ritueel.

3.0 Waar kan ik Ibis opbaarplanken en opbaarkisten kopen?

Ibis kisten worden meestal via de uitvaartondernemer geleverd. Iedere uitvaartondernemer in Nederland kan een Ibis kist of opbaarplank leveren. De uitvaartondernemers in de lijst zijn bekend met de Ibis kisten en hebben documentatie.

De boekenkastkisten worden in de regel rechtstreeks bij mij besteld. Er is dan geen haast bij en levering gebeurt in overleg. 

3.1 Wat kosten de verschillende kisten?

Bij Ibis kisten staan geen prijzen omdat elke uitvaartondernemer de prijs voor een kist zelf bepaalt. De ene ondernemer rekent geen marge op een kist maar berekent elk begeleidingsuur. De andere ondernemer maakt een kist iets duurder maar let niet zo op de uren. Erg belangrijk: Overleg vantevoren met de uitvaartondernemer over de verschillende kosten.

4.0 Zit er een bekleding in de kist?

Ibis kisten zijn standaard zonder bekleding. Veel mensen vinden het een mooi gebaar om iets "eigens" mee te geven. Dat kan een speciale wade zijn, maar ook een bijzonder dekbed of een op een reis gekochte doek.
Voor de diverse modellen zijn wel bekledingen verkrijgbaar.

4.1 Welke kleuren bekledingen zijn er leverbaar?

Voor de kisten zijn de volgende bekledingsets (matras + kussen) leverbaar. Apart meebestellen!
Luxor 200 en D200: a) Ongebleekt katoen met motief. b) Rood.
Gizeh 200 en D200: a) Ongebleekt katoen.
Gizeh 140 en D140: a) Ongebleekt katoen.
Sakkara: a) Ongebleekt katoen met motief.

5 Op de foto's van de kisten zie ik geen sluitschroeven, hoe wordt een Ibis kist dichtgemaakt?

Het kistdeksel en de bodem vallen met randen in elkaar. Dichtschroeven is niet persé nodig. Het ritueel van de kist dichtschroeven kan echter wel veel betekenen. Daarom zijn er 4 gaatjes voorgeboord. Bij de Gizeh modellen aan hoofd - en voeteneind en bij de Luxor modellen aan beide zijkanten. Bij een Ibis kist worden vier kruiskopschroeven meegeleverd. Met een schroevendraaier wordt het deksel met die schroeven vastgezet.

7 Waar komt de naam Ibis vandaan?

De naam Ibis om meerdere redenen gekozen. De eerste is de betekenis van de vogel in de Egyptische mythologie, als hoeder van de ziel van de overledenen én brenger van nieuw leven. Daarom staat de hiëroglief van de Heilige Ibis en het lentegroen in het logo. Zie ook: "De Heilige Ibis". De tweede reden is de lichte klankkleur. Ibis kisten zijn licht van kleur en gewicht. De openheid van de draagbaren en opbaarkisten maakt een uitvaart niet minder verdrietig maar wel minder zwaarmoedig.

8 Hoe sterk zijn de kistbokjes?

De kistbokjes zijn gemaakt van lichtgewicht populierenmultiplex maar door hun constructie toch sterk genoeg om ook een zware kist of buitenmaat kist te dragen. Een totaalgewicht van 150 kg. zal geen enkel probleem zijn.